ponedjeljak, 27. rujna 2010.

                                                           ZIMA ZA PSE
Da ne bi bilo posljedica, kad temperatura padne ispod nule, prije  no što se krenete igrati sa vašim psom na snijegu ili krenete u šetnju , morate pripremiti i sebe i psa. Vi ćete se dobro odjenuti i obuti, a svom psu, posebno ako je riječ o malim pasminama ili kratkodlakim vrstama, odjenut ćete odgovarajući kaputić. Najbolji su oni od nepromočive tkanine, koji uz leđa pokrivaju i trbuh psa.

Osim što će vašem ljubimcu osigurati dovoljno topline, takvi će kaputići smanjiti vlaženje i prljanje dlake. Topao ogrtač potreban je i psima koji imaju problema s bubrezima, kao i onima koji su iz tko zna kojih razloga ošišani usred zime.
Prije izlaska na snijeg bilo bi dobro da šapice psa, posebno osjetljivijih  pasmina i onih koji većinu vremena provode u stanu, namažete vazelinom, kremom od ribljeg ulja ili nekim sličnim preparatom.

Poslužiti vam može Zagrebački melem ili nevenova mast. Naši djedovi i bake šapice svojih pasa od snijega su štitili običnom svinjskom masti. Dakle, važno je samo da pronađete odgovarajuću mazalicu.

Nakon završetka igre ili obične šetnje po snijegu, psu svakako morate oprati šapice u mlakoj vodi. Pritom dobro isperite kožicu između prstića, kako biste uklonili i posljednju mrvicu soli ili komadić leda, koji bi vašem četveronožnom prijatelju mogli prouzročiti ozbiljne neugodnosti. Naime, mrvica soli ili komadić leda mogli bi trenjem između prstiju izazvati upalu, koja može dovesti do stvaranja ranice ili ekcema. Njih je prilično teško liječiti, zato je bolje poštovati onu staru da je lakše spriječiti, nego... Ako pas među prstima ima dugačku dlaku, sada je pravi trenutak da je skratite...

Ako vaš pas luduje za snijegom, osim gradske šetnje priuštite mu odlazak u prirodu. Osim uobičajenih stvari, toplog čaja za sebe, keksića za psa, ručnika i ostalog, trebat ćete ponijeti i termosicu tople vode.

Naime, prije nego što psa smjestite u auto za povratak kući, morate mu toplom vodom iz termosice oprati šapice. Iako ima velikih vrsta koje su prilično otporne, mnogi, posebno manji psi, zbog snijega koji se zalijepio za šapice mogu imati neugodnosti i promrzline.
 
Igre na snijegu

Psi uživaju u snijegu, vole po njemu rovati njuškom, kopati ga nogama ili se valjati u njemu.

Vaši pokušaji da to spriječite bit će uzaludni, a pritom ćete još oneraspoložiti svog ljubimca, kojemu nikako neće biti jasno zašto s njim ne dijelite snježnu radost. Stoga vam i mi savjetujemo - prepustite se igri u snijegu! 
 

Nema komentara:

Objavi komentar