subota, 18. rujna 2010.


Prije nego što donesete svog novog člana obitelji morate kupiti opremu za pse  
U trgovinama za pse, u katalo­zima ili u nekim većim robnim ku­ćama nudi se bogata oprema za pse. Kupujući opremu i različita pomagala budi­te razboriti i ne pretjerujte, jer će vaš ljubimac i bez mnogih nepotrebnih stvarčica lijepo živjeti. Moglo bi se dogoditi da za dodatne pre­dmete platite više nego što ste platili za psa ! 

1. OGRLICE 
Najbolje je kupiti ogrlicu na zate­zanje. One su najčešće kožne ili metalne. Uzicu prikačimo na je­dan od prstenova ogrlice. Ne sa­vjetujem takve ogrlice ukoliko ne­maju graničnik do kojega se mo­gu zategnuti. Dogodi se, naime, da pas ponekad snažno potegne, a to je za njega vrlo neprijatno i štetno. Ogrlice koje imaju grani­čnik mogu se zategnuti samo do određenog mjesta, a to je važno kasnije u doba školovanja psa. Pas je zategnut upravo toliko da mu glava ne može izaći iz ogrlice i da mu to ne izaziva nepotrebnu bol. Neke od prednosti takvog ti­pa ogrlice: najčešće visi nezategnuto na vratu, a po potrebi gospodar ili pas je lako zategnu, lagano je skidamo preko glave. Posebno je praktična metalna ogrlica koja, kad je skinemo, jed­nostavno može naći mjesto i u džepu hlača. Pravilno ime za ogr­licu s graničnikom je "ogrlica s ograničenim zatezanjem".U kući je pas bez ogrlice, jer ga za vrijeme spavanja ona smeta ili mu ostavlja trajne tragove na dlaci. Metalne ogrlice možda su psu prijatnije iako zbog prljanja nisu pogodne za pse svijetle dlake. Šire kožne ogrlice štite psa od mogućih napada i suparnikovih ugriza, a i djeluju otmjenije.

2. UZICE 
Dobre su  kožne kojima sami lako odredimo dužinu. Prodaju se kao uzice za lovačke pse. U novije vrijeme u uporabi su uzice s posebnim me­hanizmom koje možemo produ­žiti do deset i više metara. One su korisne za šetnje u prirodi, ali ne i u gradu. Psu povećavaju mogućnost kretanja, jer dužinu određuje sam, a pritiskom na po­sebno dugme lako je prilagođava i vlasnik. Ukoliko vas ne opte­rećuje velika plastična naprava koju morate držati u ruci ta je uzica skoro idealna. Nesigurno je samo kad plastičnu kutiju ispu­stite iz ruku pa ona tada "potrči" zajedno s vašim psom. Ponekad ga dostigne i udari, pa i onog najhrabrijeg može preplašiti.
Na uzici je najvažnija kopča koja se spoji na ogrlicu. Kopče stari­jeg tipa su najbolje iako nam tre­baju snažne ruke da psa zakači­mo ili otkačimo. Škarasta kopča otvara se s manje truda, iako po­nekad čak i onda kad to ne želi­mo. Bolja je kopča s poteznim mehanizmom koju lako otkopča­mo, a dodatno je osigurana pa nema mogućnosti da se otvori 
 
3.PSEĆI KREVETI :)
Psu je potreban ležaj, a najbolje će biti ako bude imao dva, jedan za dan, a drugi za noć. U tu svr­hu možete upotrijebiti debelu staru deku, koja vam više nije potre­bna. Ležaj mora biti na mjestu gdje nema propuha. Manjim psima možete kupiti za­tvorenu košaru s manjim ulazom koja je predviđena za mačke. Psi vole imati krov nad glavom te i sami možete napraviti nekakvu kućicu od onoga što imate na raspolaganju. Mali psi vole ležati podignuto od tla, i ukoliko budu imali svoj "balkon" neće ležati po vašim kaučima i naslonjačima.

                                                         
4. ZA NJEGU
Za njegu psa potrebni su vam češalj i četka. Ponuda je izuzetno bogata, a pojedinim pasminama treba kupovati određena poma­gala.Postoje i šamponi za pse, njih biramo po dužini dlake.


5.POSUDE ZA HRANU ( i vodu ) 
Posude za hranu i vodu koje bi trebale biti nešto podignute od tla na posebnom stalku. Takav stalak moguće je podizati do 60 cm pa tako posuda raste koliko i pas. Podignuta posuda posebno je potrebna velikom psu da se prilikom jela ne mora saginjati. Psi s dugim ušima trebali bi dobiti posudu sa suženim gornjim dije­lom, kako im se uši ne bi močile u hrani ili vodi. Ne budite štedljivi kad kupujete posudu za psa. Ona bi trebala biti iz boljeg mate­rijala, najbolje nerđajućeg lima. Važno je također da bude što teža, jer to sprečava njezino pre­vrtanje koje psi nenamjerno če­sto učine
 

Nema komentara:

Objavi komentar