subota, 23. listopada 2010.

                                                           Sibirski haski

Zemlja porijekla: Aljaska
Namjena: Pas za vuču saonica
Veličina: Visina mužjaka iznosi između 53 i 60 cm, visina ženke između 51 i 56 cm.
Dlaka:  Haski ima dvostruku dlaku, pokrivna dlaka je ravna, srednje duga i priljubljena, poddlaka je mekana.
Sve boje i kombinacije su dozvoljene. Najčešće su siva, crna, crvena i šarena. Dlaka je oko glave i na donjoj strani trbuha svjetlija. Kod ove pasmine su dozvoljene plave oči.
Njega: Povremeno je potrebno iščetkavanje otpalih i odumrlih dlaka, pogotovo za vrijeme linjanja. Dlaka će ostati ljepša ako ga držite vani u psetarnici.
Narav: Neovisan i tvrdoglav, inteligentan, pun energije veseo, voli lutati i veoma je orijentiran na čovjeka i privržen svojoj obitelji. Ljubazan je prema svima i zbog toga nije dobar pas čuvar.
 
Odgoj: U principu ovim psima uopće ne pristaje uobičajena uloga obiteljskog psa, makar bi jedna sportski orijentirana obitelj bila još najprikladnija za njih. Haski je cijelom svojom dušom pas za vuču saonica.
Ako ga želite nešto naučiti, morate se energično i dosljedno primiti posla, povrh toga morate imati puno strpljenja i razumijevanja za narav jednog polarnog psa. Haski je poslušan samo onda ako uvidi smisao neke naredbe. U svakom slučaju bilo bi dobro, prije nego nabavite haskija, stupiti u vezu sa stručnjakom za polarne pse ili nekim udruženjem.
Socijalno ponašanje: Sibirski psi se, kao životinje koje žive u čoporu, dobro slažu s drugim psima. Mačke i male kućne životinje nisu baš idealne za suživot s haskijem. S djecom se dobro slažu. Ne vole biti sami, savjetovali bismo vam da odmah nabavite više haskija.
Vježbanje: Ovoj pasmini je potrebno puno kretanja i tu ne postoji mogućnost kompromisa, kao kod nekih drugih pasmina. Ako se želite baviti utrkama psećih zaprega, onda je haski najbolji izbor. Oni su poznati u
cijelom svijetu po svojoj brzini. Ako nemate vremena za taj hobi (nekoliko puta tjedno haški bi trebao vući saonice), bolje je da si izaberete drugog psa. Usamljeni haskiji, koji k tome nemaju dovoljno kretanja, reagiraju jakim zavijanjem. Premalo pažnje i brige će ih izazvati da reagiraju svojeglavo i tvrdoglavo. Na šetnju ga izvodite samo s uzicom jer nije sigurno da neće odlutati.
Napomena: Sibirski haskiji mogu s jednim ili više drugih pasa izvrsno živjeti vani u psetarnici. Njihova dlaka ih štiti kod svakog vremena. Ljeti treba malo pripaziti da ne rade previše.

Nema komentara:

Objavi komentar